Sıcak çayla doldurulmuş plastik bardaklar tehlike saçıyor! Su
damacanalarından, alüminyum folyoya birçok ambalaj yiyip içtiklerimize
geçiyor. Dr. Memduh Sami Taner günlük hayatımıza “sızan” kimyasalları
anlattı.
Ege Üniversitesi’nden radyokimyager ve radyofarmasist Dr. Memduh Sami
Taner günlük hayatımızda yaygın olarak kullandığımız bazı ambalaj
malzemelerinin tehlikelerine dikkat çekiyor. Dr. Taner’e göre, içindeki
yiyecekle tepkimeye girmeyen, hiçbir kimyasal madde sızdırmayan “cam
ambalajlar” tercih edilmeli.
Plastik bardak, tabak, çatal
Plastik bardak ve malzemeler ile sıcak içecek-yiyecek tüketimi ciddi
olarak terk edilmesi gereken, Sağlık Bakanlığı’nca üretimine müdahale
edilmesi gereken bir konudur. Maliyeti düşürmek ve daha çok kar elde
edebilmek için “çok ince” plastik bardak ve tabak üretildiğine şahit
olmaktayız. Bu tür malzeme ile tüketilen 70-90 derece sıcaklığındaki
içecek, içinde bulunduğu polimer (plastik) malzemeyi ısı etkisi ile
çözerek, monomerlerine ayırmaktadır. Bu monomerler ise tehlikeli
kanserojen malzemelerdir.
Köpük bardak
Köpük, polimer bir malzemedir. Yukarıda açıklanan plastik malzemelere
göre ısıl müdahalelere dayanıklılığı daha yüksek gibi görülse de
gözenekli yapısı dolayısıyla 100 derece sıcak sıvılar bu materyalin (ör.
polistiren) çözünmesini sağlayabilir. Bu durumda yine monomerik gruplar
sıvıya geçecek ve oral yolla bünyeye toksik madde alımı
gerçekleşebilecektir.
Kağıt bardak
Sıcak su ile ilişkiye en az geçme ihtimali, kağıt bardaklar için
geçerlidir, özellikle ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nde kağıt bardak
yaygın kullanımdadır. İnsan ve çevre sağlığı açısından geri dönüşümlü
materyallerin kullanımı zorunlu ve öncelikli bir konu olduğundan
yurtdışında soğuk-sıcak her türlü içeceklerin perakende satışı kağıt
bardak ile yapılmaktadır. Ülkemizde ise plastik malzemeler halen yoğun
olarak kullanılmakta ve çevre kirliliğine sebep olmaktadır.
Su ve gazlı içeceklerin plastik şişeleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder